Uw oude woning klaarmaken voor de bezichtiging

17 juni 2022

Bij het kopen van een nieuwe woning verkoopt u daarvoor uw oude, als u al een koopwoning had. Wij geven u de tips & tricks. 

Het aantal bezichtigingen neemt tegenwoordig steeds meer af, door de dringende huizenmarkt en het feit dat woningen steeds meer instapklaar zijn. Hierdoor gaat de verkoop erg snel en kan een woning soms al binnen enkele dagen verkocht zijn. Toch lopen de verkoopcijfers de laatste weken terug. Waar er eerst nog interesse was in het allergrootste klushuis, is men toch weer kritischer aan het worden. Dit maakt het des te belangrijk om jouw huis goed te presenteren, om de verkoop van jouw woning te stimuleren. Hoe pakt u dit aan?

Maak het realistisch

Probeer de foto's van uw huis niet zo te maken dat het te mooi om waar te zijn lijkt. Het te veel gebruiken van een groothoeklens zorgt toch voor een teleurstelling als de kamer in het echt kleiner blijkt te zijn dan op de foto. Probeer op een foto alle relevante informatie te vangen zonder een overdreven groothoeklens. Zorg er natuurlijk wel voor dat je woning aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Een schone en opgeruimde woning geeft direct een beter én ruimer beeld. Om een nog beter beeld van het huis te geven kunt u er ook voor kiezen om een 3D-tour of video te maken. Zo voorkomt u dat u kijkers over de vloer krijgt die uiteindelijk toch geen interesse hebben, wat u tijd zal besparen.

Investeringen in het huis

Voor een ruim en open gevoel kunt u ervoor kiezen de muren (en wellicht ook de deurposten en plinten) allemaal opnieuw te schilderen. Ook het verhelpen van kleine gebreken en het moderniseren van stopcontacten en lichtknopjes doen al veel voor het oog. Ook grotere investeringen kunnen snel lonen bij de verkoop, zoals een dakkapel, pui of aanbouw. Deze investeringen zult u uiteraard niet puur doen voor de verkoop, maar zullen zich uiteindelijk wel terugbetalen bij de verkoop. Het isoleren van uw huis doet het tegenwoordig ook goed. Dit zijn meestal wel trajecten van ongeveer een half jaar, dus plan dit van tevoren goed.

Praktische tips

Ook zijn er praktische tips waarmee u een bezichtiging gelijk goed kan laten aflopen. Zo is het handig om alvast een kast leeg te maken. Hier kunt u dan vlak voor de bezichtiging alle losliggende spullen in opruimen. Dit is vooral handig als u bezichtigingen hebt op meerdere dagen en zo niet steeds opnieuw hoeft op te ruimen. Zorg ook voor voldoende lichtinval en maak het huis goed schoon. Probeer ook wat klusjes buitenshuis (aan de voorkant en in de tuin/balkon) op te pakken. Dit is meestal het eerste wat huizenzoekers het eerste zien en een goede eerste indruk is belangrijk. Het huis moet vooral ook rust uitstralen, dus haal persoonlijke items (zoals familiefoto's, post en souvenirs) weg en voorkom afleiding, zoals eventuele huisdieren of radio.

Veel succes met de verkoop van uw woning!