Wat je moet weten over isoleren!

17 maart 2022

Wanneer je huis goed geïsoleerd is, zorgt het voor meer comfort en een lagere energierekening. Maar er zijn vele manieren van isoleren en iedere situatie vraagt om een andere vorm. 

Isoleren heeft vele voordelen. Zo breng je je energierekening omlaag, verhoog je het wooncomfort in huis en er is zelfs subsidie beschikbaar als je twee isolatiemaatregelen neemt. Deze subsidie is een vast bedrag per m². Ontdek snel welke vorm van isolsatie passend is bij jouw situatie.

Spouwmuurisolatie
De spouw is de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Een spouwmuur voorkomt dat vocht je huis binnendringt. Spouwmuurisolatie betekent het opvullen van de spouw met bijvoorbeeld glaswol, steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. Door middel van een spuitpistool wordt het isolatiemateriaal door gaten in de spouw gespoten en vervolgens afgedicht. Na deze investering bespaar je al snel tussen de 320 en 1230 kuub gas per jaar.

Vloer- en bodemisolatie
Vloerisolatie is een stap waar je niet snel spijt van krijgt. Er zijn verschillende vloerisolatie mogelijkheden. Zo kan je de onderzijde van de vloer op de begaande grond isoleren. Dit kan met behulp van minerale wol, kunststof isolatieplaten en gespoten isolatieschuim. Bij een houten vloer breng je het materiaal tussen de balken aan. Ook is het mogelijk om de bodem van de kruipruimte te isoleren, waardoor er minder vocht en koude lucht de woning in komt. Dit wordt door middel van bodemparels voorkomen. Door vloerisolatie bespaar je al snel € 200 per jaar.

 

Dakisolatie
|ia het dak verdwijnt altijd veel warmte, warmte stijgt immers naar boven. Isolatie van een schuin dak gebeurt vaak van binnenuit met behulp van isolatieplaten en folie-isolatie. Isolatie van een plat dak wordt vaak gedaan met isolatieplaten en -rollen. Isoleren vanaf de buitenkant van het dak is ook mogelijk, maar veel moeilijker en duurder. Hiervoor wordt alleen gekozen als isoleren vanaf de binnenkant niet mogelijk is. Controleer altijd vooraf of het dak lek is, want wanneer isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het zijn isolatiewaarde. Jaarlijks bespaar je gemiddeld tussen de € 370 en € 700 met dakisolatie.

 

Gevelisolatie
Heeft je huis geen spouwmuur, of wil je juist extra isoleren? Dan is gevelisolatie de uitkomst. Gevelisolatie kan zowel vanuit buiten als vanuit binnen worden gedaan. Als je vanuit binnen gaat isoleren, zet je meestal een voorzetwand voor de muur, waartussen isolatiemateriaal geplaatst wordt. Hierdoor wordt de ruitme wel ietsjes kleiner. Isolatie van de buitenzijde is een ingrijpende klus, wat je het best kunt uitbesteden aan een vakman. Het aanzicht van je huis verandert en je hebt hiervoor een vergunning van de gemeente nodig. Je bepaart hiermee al gauw € 7,80 per m² per jaar.

Glasisolatie
Onder glasisolatie verstaan we het vervangen van de huidige ramen voor beter geïsoleerde ramen. Deze nieuwe ramen zijn dikker of gemaakt van hoogrendementsglas, waardoor je jaarlijks veel geld bespaart en kieren aanpakt. Er bestaan verschillende soorten isolatieglas, welke gelabled zijn als HR, HR+ en HR++. Hoogrendementsglas isoleert tot 3 keer beter dan dubbel glas en tot 6 keer beter dan enkel glas. Vergeet ook de raamkaders niet, deze kunnen ook al snel veel besparen!