Creëer een droomtuin voor uw nieuwbouwhuis

01 november 2023

Ontvangt u binnenkort de sleutels van uw nieuwbouwhuis, dan bestaat de tuin waarschijnlijk uit niet veel meer dan een stuk grond met een hek eromheen. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het ontwerp voor uw droomtuin. Maar waar moet u beginnen?

De volgende stappen helpen u  op weg om uw droomtuin te realiseren.

1. Bepaal de benodigde leefruimte

Een van de eerste stappen die nodig is voor u tuinontwerp is het bepalen hoeveel leefruimte u nodig hebt. Heeft u ruimte nodig voor grote tuinfeesten of is een knusse patio al voldoende? Dit bepaalt hoeveel vierkante meters u moet reserveren voor terrasruimte en hoeveel plek u overhoudt voor planten en accessoires.

2. Plaats beplanting met zorg

Wanneer u start met een leeg stuk grond, is de verleiding groot om dit gelijk vol te planten met allerlei bloemen, planten en bomen. Een andere aanpak is echter beter. Geef planten de ruimte om te groeien en voorkom dat u tuin overvol raakt. Eventueel kunt u tijdelijk snelgroeiende, maar kortlevende planten poten om de kale tuin alvast wat kleur te geven.

3. Zorg voor een goede ondergrond

Wanneer u bestrating in uw tuin wilt, is het belangrijk om een solide ondergrond te creëren. Hiermee voorkomt  u dat uw  net aangelegde tuinpad na een aantal jaar scheef gaat liggen. Zorg er ook voor dat verharde oppervlakken licht aflopen, zodat hier geen water op blijft liggen.

4. Wel of geen gras

Gras kan uw tuin een gezellige uitstraling geven en een ideale plek voor kinderen om op te spelen. Houd er wel rekening mee dat het onderhoud arbeidsintensief kan zijn. Heeft u weinig tijd om u tuin te onderhouden, dan is kunstgras het overwegen waard. Een andere optie is om een grote border met planten aan te leggen om uw tuin een natuurlijke look te geven.

5. Finishing touch: de verlichting

Goede tuinverlichting is belangrijk voor het creëren van sfeer en veiligheid. Het vergroot het comfort wanneer u ’s avonds buiten zit en werkt ook als inbraakpreventie. De keuze in buitenverlichting is ruim. Denk bijvoorbeeld aan terrasverlichting, lampen aan de gevel, spotjes in de bestrating of een gezellig lichtsnoer met meerdere lampjes. Het gebruik van lichtsensoren kan handig zijn, zodat de verlichting automatisch aangaat bij detectie van beweging.

Aan de slag

Nu u weet met welke stappen u uw droomtuin kunt realiseren, is het tijd om na te denken of u zelf aan de slag gaat of een professioneel tuinontwerp wilt laten maken en wanneer u start met de werkzaamheden. Hoewel veel mensen het voorjaar en de zomer gebruiken om aan hun tuin te werken, biedt het najaar een aantal voordelen. Zo kunnen tuinplanten goed gepoot/verplaatst worden, omdat ze langzaam in de rustfase gaan en beter tegen verandering kunnen dan in de hitte van de zomer. Bovendien vermijd u in het najaar de extremen van hitte en droogte. Besteed u de aanleg uit, dan is de kans groot dat hoveniersbedrijven in het najaar meer ruimte hebben, wat resulteert in kortere wachttijden.

Succes met het realiseren van uw droomtuin!