Hoe voorkomt u vocht in huis?

29 oktober 2023

Het zijn regenachtige tijden, waardoor de luchtvochtigheid in uw woning zal toenemen. Dit is op meerdere vlakken niet fijn: een onaangenaam binnenklimaat, slecht(er) voor de gezondheid en het vocht trekt in de muren en vloeren. Hoe gaat u hiermee om?

Luchtvochtigheid wordt vaak veroorzaakt door optrekkend of doorslaand vocht of condensatie op de ramen. En heel simpel: als het buiten veel regent of de luchtvochtigheid is hoog, dan heeft u automatisch een vochtiger binnenklimaat in uw woning. Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd, waardoor u gelukkig al een stuk minder last hebt van vocht dan in oudere woningen. Met de volgende tips zorgt u er ook in uw nieuwbouwwoning voor dat u toch zo min mogelijk last hebt van vocht in uw woning.

1. Zorg voor een constante binnentempratuur

Het is belangrijk om de binnentempratuur boven de 15°C te houden. Hoe kouder de woonruimtes, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt. Koude lucht condenseert dan op de muren of op andere koude oppervlakten. Zorg naast een niet te koude temperatuur tevens voor niet te veel schommelingen. Zet bijvoorbeeld een rooster open in plaats van alle ramen wagenwijd te openen. Zo houdt u de temperatuur constant en het binnenklimaat zo prettig mogelijk.

2. Ventileer voldoende

Ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit en om luchtvochtigheid te voorkomen. Juist in nieuwbouwwoningen is dit belangrijk, aangezien de isolatie van muren en vloeren beter is dan in oudere woningen en er minder lucht wordt doorgelaten. Door vochtige lucht af te voeren en droge lucht naar binnen te laten voorkom je vochtigheid in u huis en bespaart u energie, aangezien droge lucht makkelijker te verwarmen is dan warme lucht. Ventilatie is vooral belangrijk als u net hebt gedoucht of gekookt, bijvoorbeeld.

3. Kies voor vochtwerende verf op de muur

Vochtwerende verf houdt condensatievocht dat via de muren binnendringt tegen en helpt dus mee aan een minder vochtige woning. Deze verf is verkrijgbaar voor binnen- en buitenmuren.

4. Maak gebruik van handige apparatuur

Veel (nieuwbouw)woningen hebben een ingebouwd mechanisch ventilatiesysteem, welke u handmatig kan bedienen. Is het buiten regenachtig of ziet u dat de luchtvochtigheid toeneemt in uw woning, zet het systeem dan een tandje hoger. Zorg er daarnaast voor dat u het systeem altijd aan laat staan, al is het op de laagste stand. Ook kunt u een luchtontvochtiger gebruiken in ruimtes waar u merkt dat het extra vochtig is. Het vocht wordt dan opgevangen en afgevoerd via een slang of opvangbak