Zo wordt uw zomerse terras een daverend succes

03 mei 2023

Is uw nieuwbouwtuin nog een grote zandbak en probeert de zon u steeds meer naar buiten te trekken? Nu is de tijd om aan de slag te gaan met het aanleggen van uw terras voor de zomer. Wij helpen u op weg met vijf tips.

Een fijn terras is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw tuin, hier zal u immers veel tijd doorbrengen. Voor een kop koffie in de zon of een gezellige BBQ met vrienden. Een terras moet mooi zijn, maar natuurlijk ook functioneel. Met de volgende tips komt uw zomerse terras steeds dichterbij.

Alles begint bij inspiratie
Helemaal vanaf 0 beginnen kan lastig zijn. Gelukkig zijn er genoeg websites en apps waar u de nodige terrasinspiratie kunt vinden. Laat u echter niet te veel wegvoeren door de mooie platen, maar kijk ook naar de mogelijkheden in uw tuin. Wel zijn dergelijke inspiratiekanalen perfect om in kaart te brengen wat er mogelijk is: betontegels, sierbestrating, vlonders, tuinmuurtjes, vijvers, beplanting, tuinmeubelen, zonwering, buitenhaarden, overkappingen, decoratieve zaken en uiteraard verlichting. Sla interessante opties op en gebruik deze om uw terras vorm te gaan geven.

Stel uw budget vast
De nodige inspiratie is opgedaan. Nu is het zaak om in kaart te brengen hoeveel budget u kunt en wilt besteden aan uw zomerse terras. Wanneer u heeft bepaald hoeveel u maximaal wilt uitgeven, kunt u het budget gaan onderverdelen in de volgende zaken: arbeid, grondwerk, bestrating, beplanting, tuinset, aankleding en eventuele extra's. u kunt de onderdelen ook prioriteren: welke onderdelen moeten er meteen worden aangepakt en welke onderdelen kunnen later, zoals bijvoorbeeld aankleding.

Het eerste ontwerp
Weet u uw stijl en budget, dan kunt u overgaan op het eerste ontwerp. Begin met een grof ontwerp, met een bovenaanzicht. Bedenk als eerste de vorm en afmetingen van het terras en waar tuinmeubelen komen te staan, waarna u daarna rekening gaat houden met de verhouding tot de rest van de tuin. U wilt het liefst niet dat uw hele tuin een terras wordt, maar er moet wel voldoende ruimte zijn om bijvoorbeeld rondom de buitentafel te kunnen lopen. Denk ook alvast na over de soort tegels, plantenbakken en verlichting dat u wilt gaan gebruiken.

Schets uitwerken
Nu het ontwerp er ligt, kunt u gaan schetsen. Dit kunt u zelf doen, met behulp van online schetsprogramma's of door een tuinexpert laten doen. Zo geeft u uw ideeën steeds meer vorm en kunt u hierna overgaan tot de echte uitvoering van uw terrasproject.

Planning en voorbereiding
Het idee ligt er! Nu is het tijd om een inschatting van de werkzaamheden te maken en het benodigde gereedschap aan te schaffen, net als de benodigde materialen en tuinmeubels. Let erop dat er altijd levertijd op deze producten zit. Wordt een onderdeel van het terras te specialistisch om zelf aan te pakken, dan kunt u hier ook altijd een hovenier voor inschakelen. Maak uiteindelijk een grove planning wanneer u wilt beginnen, wanneer alles geleverd wordt, welke werkzaamheden u wanneer uit gaat voeren en wanneer u verwacht klaar te zijn.

Dat wordt een heerlijke zomer. Geniet van uw terras!