4 tips om dubbele woonlasten te verlagen of te voorkomen

06 december 2022

Als u een nieuwbouwwoning gaat kopen, krijgt u waarschijnlijk te maken met dubbele woonlasten: u huidige hypotheek of huur en de kosten voor u nieuwbouwwoning. Met deze tips kunt u de dubbele lasten zoveel mogelijk beperken.

1. Dubbele hypotheekrenteaftrek

Gaat u van een koop- naar koopwoning? U kunt dan zowel van uw huidige woning als van uw nieuwbouwwoning in aanbouw de hypotheekrente aftrekken. Dit scheelt op het moment van betalen niet, maar u kunt rekening houden met een potje wat u terugkrijgt.

2. Hypotheekrente meefinancieren

In sommige gevallen is het mogelijk om de hypotheekrente van uw nieuwbouwwoning mee te financieren in uw hypotheek. Dit betekent dat u de hypotheekrente elke maand uit het bouwdepot betaalt, in plaats van direct uit uw besteedbaar inkomen. Hierdoor heeft u lagere maandlasten, maar uiteindelijk wel een hogere hypotheekschuld. U heeft dan wel een langere periode de tijd om de kosten te betalen en hoeft niet maandelijks een grote smak geld te betalen.

3. Oude woning verhuren

Als uw oude woning nog niet is verkocht maar u al wel in uw nieuwbouwhuis woont, dan kunt u de oude woning verhuren op basis van de Leegstandwet. Er geldt dan geen uitgebreide huurbescherming waardoor u de huur makkelijker kunt opzeggen als het huis eenmaal is verkocht. Voordat u uw huis kunt verhuren heeft uwel eerst een vergunning van de gemeente nodig.

4. Intrekken bij familie of vrienden

Niet voor iedereen een ideale optie, maar als u goed door één deur kunt met familie of vrienden wel het overwegen waard. Ook al besteedt u maar één maand bij hen, scheelt dit toch al een maand dubbele lasten.