Alles over het ventileren van je huis

28 maart 2022

Wat veel mensen vergeten is dat het ventileren van je huis essentieel is voor een gezond huis. De beste manier om de lucht in je huis gezond te maken is door te zorgen voor voortdurende luchtverfrissing het gehele jaar door. 

Waarom ventileren?
Ventileren is goed voor de gezonde lucht in huis, omdat het de vervuilende stoffen en vocht afvoert. Ventileren is om ervoor te zorgen dat je altijd schone lucht jouw huis binnenlaat, maar daarnaast is luchten ook een goed idee. Luchten betekent dat je meerdere ramen en deuren openzet om in een keer heel veel schone lucht binnen te laten en vieze lucht af te voeren. Tijdens het luchten is het verstandig om de thermostaat laag te zetten, zodat je niet voor niets veel warmte verbruikt. Door te luchten en te ventileren voorkom je een vochtig huis, waarmee je de kans op schimmel en luchtwegklachten verkleint. Na het aansteken van de openhaard kan het open zetten van een raam ook zeker geen kwaad.

Hoe ventileren?
Ventileren is het makkelijkt als je zorgt dat er altijd een constante luchtstroom in jouw huis is. Zo kunnen roosters in de ramen, kieren onder de deuren en ramen op een kier al heel erg helpen. Ook het aanschaffen en regelmatig schoonmaken van de mechanische ventilatie, als je deze in huis hebt, zorgt voor meer schone lucht in huis. Andere dingen die helpen bij het houden van een schone lucht zijn onder andere het buiten laten drogen van de was en koken met een deksel op de pan. Vermijd daarnaast zo veel mogelijk het gebruik van kaarsen, wierrook en spuitbussen met deodorant en haarspray.

Tips
Ventileren is altijd belangrijk, maar zodra er sneller vervuilde lucht in huis komt, is het verstandig om te luchten. Dit is bijvoorbeeld tijdens het koken, tijdens het douchen en tijdens het drogen van de was. Het droogmaken van de douchecabine en tegels en de vloer na het dwijlen helpt aanzienlijk. Ook als je visite over de vloer hebt en als je aan het klussen bent is het verstandig om goed te luchten. Daarnaast zijn luchtreinigers en/of ontvochtigers fijne apparaten voor een schone lucht.

Ventileer en lucht dus regelmatig voor een gezonder thuis en voorkom klachten bij jezelf!