Dit is waar u op kunt letten bij casco oplevering

24 januari 2023

Casco opleveren staat in letterlijke zin voor het wind- en waterdicht opleveren van een nieuwbouwwoning, dus het geraamte inclusief ramen, deuren en een goed dak. Let goed op de volgende zaken:

Allereerst: wat betekent casco eigenlijk? Ondanks de letterlijke definitie, bestaan er ook gevallen waar kabels, leidingwerk en verschillende installaties ook onder casco oplevering vallen. Het is dus altijd goed om eerst bij de projectontwikkelaar te controleren wat 'casco' voor uw nieuwbouwwoning betekent.

Naast de definitie van 'casco' in uw situatie, is het goed om te kijken, als het zo ver is, of uw woning wel voldoet aan de criteria tijdens de oplevering. Anders gaat u hierna zaken tegenkomen die voorkomen hadden kunnen worden.

Het is goed om te weten dat er bij een casco oplevering veel regelwerk komt kijken. Een casco oplevering is namelijk iets anders dan de term 'sleutelklaar'. Plat gezegd staan alleen de buitenmuren. De binnenmuren moeten nog gezet worden, net als het tegel- en timmerwerk en sanitair. In sommige gevallen zijn de kabels en leidingen ook nog niet aangelegd. Maak vooraf een goede planning als u voor casco oplevering wilt gaan en haak een expert aan om u hierbij te ondersteunen.

Financiële zaken zijn minstens zo belangrijk bij casco oplevering. Bereken van te voren wat u kunt lenen aan hypotheek, waarbij u genoeg ruimte over laat voor zelfbouw.

Een vaak onderschat probleem van casco oplevering is dat het huis bij de sleuteloverdracht nog niet voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit en de Omgevingsvergunning. U mag pas in de woning wonen, als deze op alle punten is goedgekeurd. Daarnaast heeft u op onderdelen die u zelf realiseert geen garantie; eventuele latere problemen kunt u niet verhalen op de aannemer van de ruwbouw. Breng dus goed, naast uw hypotheek, in kaart hoe u de bouw gaat aanpakken en aan welke wetgeving u hierbij moet voldoen.