Hoe zorgt u voor een goede luchtkwaliteit in huis?

24 januari 2023

Het weer gaat alle kanten op de laatste tijd: van flinke regenval tot koude periodes. De ramen wagenwijd open zetten klinkt niet als iets waar je op dit moment op zit te wachten. Toch is het ventileren van uw woning enorm belangrijk. 

Laten we beginnen bij het begin: waarom moet u ventileren in huis? Ventileren is goed voor gezonde lucht, omdat het de vervuilende stoffen en vocht afvoert. Ventileren is om ervoor te zorgen dat u altijd schone lucht uw huis binnenlaat. Combineer dit met regelmatig luchten door een raam of een deur open te zetten, bijvoorbeeld als u net hebt gekookt. Al een kwartiertje luchten doet wonderen om vieze lucht af te voeren. Daarnaast voorkomt u een vochtig huis, waarmee u de kans op schimmel en luchtwegklachten verkleint. Na het aansteken van de openhaard kan het open zetten van een raam ook zeker geen kwaad.

Zorg voor een constante ventilatie

Ventileren is het makkelijkst als u zorgt dat er altijd een constante luchtstroom in uw huis is. Zo kunnen roosters in de ramen, kieren onder de deuren en ramen op een kier al heel erg helpen. Ook het aanschaffen en regelmatig schoonmaken van de mechanische ventilatie, als u deze in huis hebt, zorgt voor meer schone lucht in huis.

Voorkom een slechte luchtkwaliteit

Laat de was buiten drogen en kook met een deksel op de pan. Ontsnapt er toch 'slechte' lucht en is het te koud of nat om ramen of deuren open te zetten, dan kunt u dit ook afzuigen met een luchtreiniger. Vermijd daarnaast zo veel mogelijk het gebruik van kaarsen, wierrook en spuitbussen met deodorant en haarspray.

Voorkom een vochtige ruimte zo veel mogelijk

Dit kunt u doen door het droogmaken van de douchecabine, tegels en de vloer na het douchen en door altijd te koken met de afzuigkap aan. Schakel een mechanische installatie in huis ook nooit uit. Een goede temperatuur in huis helpt ook enorm. Een te warme ruimte is een ideale broedplaats voor schimmels. Een te koude ruimte zorgt er echter weer voor dat vocht op de muren en ramen sluit. Ga voor een goede balans!

Schaf planten aan

Twee vliegen in één klap: een gezellige ruimte en een gezonde woning. Alle planten hebben een zuiverende werking, maar bijvoorbeeld een lepelplant breken schadelijke stoffen af en zetten CO2 om in zuurstof.