Verfkwasten: tips voor bewaren en schoonmaken

25 augustus 2022

Na het schilderen van de muur komt altijd de grote vraag; bewaar ik mijn kwasten, of gooi ik ze gelijk weg? Na veel wikken en wegen wikkelt u ze in aluminiumfolie en vindt u ze na een jaar uitgedroogd terug. Hoe bewaart u uw kwasten dan wel goed?

Bent u van plan om uw kwasten te bewaren, dan zijn er verschillende tips waarmee u uw kwasten uiteindelijk vaker én langer kunt bewaren. Zo bent u goed voor het milieu bezig en hoeft u niet bij elke streep op de muur opnieuw naar de bouwmarkt.

Morgen weer gebruiken?

Klaar met verven maar heeft u de kwasten morgen weer nodig? Maak de kwast goed schoon (dit kan gewoon met water) en wikkel hem daarna in huishoudfolie of een plastic zak. Bewaar de kwast op een koele plaats, dan zijn ze morgen nog steeds bruikbaar.

Binnenkort nog gebruiken?

Gaat u de kwasten niet morgen gebruiken, maar wel in de nabije toekomst? Dan kunt u de kwasten afstrijken met een doek en bewaren in een laagje water. Zo zijn ze de opvolgende dagen gelijk klaar voor gebruik, maar zorgt u ervoor dat de kwasten niet uitdrogen.

Bewaren voor langere tijd

Gaat u voor een langere tijd niet schilderen? Veeg de kwasten af met een doek en zet de kwast in een potje lijnolie. Dit is een speciale olie die te koop is bij de verfspeciaalzaak en bouwmarkt. Als u de kwast uit de lijnolie haalt om weer te gaan gebruiken, veegt u de overtollige olie eraf met een niet stoffige doek. Hierna is de kwast gelijk klaar om mee te schilderen. Heeft u geschilderd met waterverdunbare verf? Dan kunt u de kwasten bewaren in water, zolang u ervoor zorgt dat alle haren onder water staan. Dek het potje ook luchtdicht af met aluminiumfolie, zo krijgt u het best resultaat.

De kwast schoonmaken

Het schoonmaken van kwasten zorgt snel voor veel viezigheid. Probeer geen grote hoeveelheden verf door de gootsteen te spoelen. Met kwastenreiniger kunt u de kwasten goed schoonmaken, deze is per verfsoort te verkrijgen bij de bekende winkels. Na ze schoon te maken met kwastenreiniger, spoelt u ze af met zeep en water, waarna u dit een enkele keer kan herhalen. De resten van de kwastenreiniger brengt u daarna naar Klein chemisch afval bij jou in de buurt. U kunt ook kiezen voor duurzame verf, dan hoeft u deze niet apart weg te brengen en komt er op geen enkele manier chemische stoffen in de natuur.